FK~

Moje odkazy

Ostatní odkazy

Close Windows
Nenajdete mě na Facebooku ani Twitteru
Rozpad EU
Jsem členem FSF
There Is No Cloud …just other people's computers.
Sane software manifesto / Manifest příčetného softwaru

Předpověď počasí v terminálu & Relační roury

vydáno: 14. 8. 2021 02:14, aktualizováno: 18. 8. 2021 19:58

Když nepočítám televizi a rozhlas, pro předpovědi počasí si většinou chodíme na nějakou webovou stránku, kterou si zobrazujeme v prohlížeči. Dnes si ukážeme, jak si stáhnout předpověď počasí ve formátu XML přes API poskytovatele a zobrazit si ji v textovém terminálu díky jednoduchému skriptu, který si napíšeme.

Zálohujeme internet: Zdrojové kódy

vydáno: 26. 4. 2019 19:48, aktualizováno: 13. 1. 2020 17:33

Říká se, že když něco vypustíte na internet, už to nejde vzít zpátky – ostatní to začnou kopírovat a informace/data se nekontrolovatelně šíří. Bohužel to ale platí spíš v případech, kdy byste to vzít zpátky chtěli. A naopak jindy se může stát, že hodnotný obsah zmizí a už jej nedohledáte. Software resp. jeho zdrojové kódy se většinou neztrácejí – alespoň ne ty hojně používané programy – u nich se vždy najde někdo, kdo měl kopii a podělí se o ni s ostatními. Ale u různých menších programů a knihoven se klidně může stát, že je autor smaže a už je nedohledáte. Tohle je jeden z důvodů, proč mít zálohované zdrojové kódy programů, které používáme. V tomto článku se tedy podíváme na to, jak tyto zálohy systematicky udržovat.

GNU Bash: Vánoční tipy

vydáno: 24. 12. 2018 13:37, aktualizováno: 2. 5. 2020 20:14

Bash je nejpoužívanějším shellem, přes něj nejčastěji ovládáme systém z příkazové řádky a píšeme v něm skripty. Nahromadilo se mi tu pár poznámek týkajících se Bashe, tak tady jsou. Doufám, že to přispěje k pohodě vašich Vánoc.

Klipper: chytrá schránka v KDE

vydáno: 10. 9. 2014 20:17, aktualizováno: 11. 9. 2014 02:22

Schránka je prakticky ve všech počítačových systémech s GUI, obvyklé Ctrl+C, Ctrl+V známe asi všichni. V unixových systémech s X serverem máme schránky dokonce dvě (do jedné se kopíruje prostým označením textu a vkládá se prostředním tlačítkem). Celkem běžně zde bývá i historie schránky. Klipper (správce schránky v prostředí KDE) ale přináší ještě mnohem víc možností.

ir: interaktivní přejmenování souboru v konsoli

vydáno: 10. 8. 2014 16:49, aktualizováno: 10. 8. 2014 18:38

Když potřebujete na příkazové řádce přejmenovat soubor, tak použijete příkaz mv. Díky bash-completion vám to bude napovídat názvy, takže můžete relativně pohodlně pracovat i se soubory s dlouhými a složitými názvy a s mezerami. Ale přeci jen je trochu otrava mít na příkazové řádce ten dlouhý název dvakrát a taky dávat pozor na zvláštní znaky – např. když chcete dopsat mezery, tak před ně musíte psát \ zpětné lomítko, nebo to mít celé v uvozovkách. Řešením může být použití Midnight commanderu (mc), ale pokud chcete zůstat v CLI, se vám může hodit následující funkce: ir

Nalezení poškozených JPEG souborů

vydáno: 1. 8. 2013 09:40, aktualizováno: 8. 12. 2013 19:56

Možná se vám taky někdy při prohlížení fotek stala podobně nemilá věc – poškozený soubor. Problém může být způsoben chybou souborového systému, hardwaru nebo třeba přenosem po síti. Pokud chybu odhalíte včas, máte větší šanci vytáhnout nepoškozený soubor ze zálohy, karty foťáku, e-mailu atd. Napsal jsem si jednoduchý skript, který rekurzivně projde všechny JPEG soubory v aktuálním adresáři a vypíše ty, které obsahují chybná data.

BASH: historie příkazů a citlivé údaje

vydáno: 3. 11. 2011 00:39, aktualizováno: 1. 2. 2014 17:05

Při práci na příkazové řádce v BASHi se nám ukládá historie zadaných příkazů. To je velmi užitečné – k dříve napsaným příkazům se můžeme vrátit (šipky nahoru/dolů) nebo v nich hledat (Ctrl+R) a historie se uchovává i po odhlášení (v souboru ~/.bash_history). Někdy nám to ale může vadit – proto si teď ukážeme malý trik, jak některé příkazy do historie nezahrnout.